• Homepage
  • Wie is jouw favoriete genomineerde?

Wie is jouw favoriete genomineerde?

Begin 2019 lanceerde VAKlab de BKRK-award #Textiel. We zijn op zoek naar een creatieve ondernemer met een passie voor textiel die met zijn of haar product, project, dienst of onderzoek het authentieke vakmanschap textiel in al zijn facetten kan tonen.

Na twee spannende jurymomenten en een selectie uit 57 originele en boeiende inzendingen, werden de drie beste dossiers gekozen. Salvatore Caltabellotta, Julie van den Boorn en Les Monseigneurs (Victor Verhelst en Thomas Renwart) dienden de sterkste dossiers in. Wie van hen de uiteindelijke winnaar van de BKRK-award #Textiel wordt? Dat maken we bekend op 10 oktober 2019 tijdens een exclusief slotevenement.

Ook jij kan mee bepalen wie van deze drie de winnaar wordt. De publieksstemming telt immers voor 20% mee met het eindresultaat. Weet jij al wie jouw favoriet is? Breng dan vanaf 1 juli jouw stem uit!

Wil je nog meer info vooraleer je jouw stem uitbrengt? Dan vind je hier een uitgebreide voorstelling van de kandidaten: 

Salvatore Caltabellotta

“Waarom zijn de Turkse tapijtweefsters uit Istanbul de gelukkigste mensen op deze planeet?” Met deze vraag startte multidisciplinair ontwerper Salvatore Caltabellotta zijn onderzoek genaamd “Woven Memories”. 

Woven Memories is een onderzoek naar de psychologische voordelen die ontstaan tijdens het ambachtelijk creëren van textiel. Het is enerzijds een visueel onderzoek en anderzijds een toepasbaar product. De informatieve zijde van het onderzoek verrijkt niet alleen het bewustzijn in een openbare setting, maar werpt ook zijn vruchten af in een intieme setting thuis of bij de psycholoog. Met deze inzending voor de BKRK-award #Textiel wil Salvatore het welzijn met oog op onze sociale wereld benadrukken.

Salvatore heeft zijn interesse in “product”-design ontwikkeld aan de Design Academy Eindhoven, waar hij afstudeerde in de afdeling Man & Wellbeing. Sindsdien heeft zijn studio een samenhangend oeuvre ontwikkeld dat wordt gekenmerkt door experimentele materiaalonderzoeken. Daarnaast onderzocht hij kwesties zoals de relatie tussen traditie en lokale cultuur en gaf het enkele kritische benaderingen van duurzaamheid.

     

Julie van den Boorn

De persoon achter Design Atelier van den Boorn & Pōur is ontwerpster Julie van den Boorn. Julie is gefascineerd door structuren, materiaal, technische processen en elk ander aspect van creatie. Ze wordt geïnspireerd door de eenvoudige dingen in het leven, zoals de pure functie van iets eigentijds zoals een spijker of een schroef. Dit, samen met de wens om bij te dragen aan een duurzame wereld, gaf haar de inspiratie om de cyclus van waardevolle herwonnen grondstoffen te vertalen tot hoogwaardige functionele designproducten. “Materiaalrecyclage wordt steeds belangrijker in de ontwikkeling van toekomstige producten. Een tweede blik op ‘end-of-use’-producten stelt ons in staat om nieuwe materialen en mogelijkheden te ontdekken”.

Daarnaast gaat Julie constant op zoek naar nieuwe gebruikstoepassingen voor haar te herwinnen materialen. Het belangrijkste doel is dat de materialen waar producten uit bestaan 100% recyclebaar zijn na gebruik. Haar ontwerpen worden met vakmanschap en liefde geproduceerd op een maatschappelijk verantwoorde manier in sociale werkplaatsen, door mensen met een bijzondere positie op de arbeidsmarkt. De grondstoffen en gebruiksmaterialen worden zelf opgehaald, gesorteerd, ontmanteld en geproduceerd tot nieuwe producten. Elke stap waarbij deze producten niet verbrand worden of op het stort belanden, is een stap in de goede richting naar een circulaire economie.

Na het afronden van haar kunsthumaniora opleiding aan het PHIKO te Hasselt is Julie in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven afdeling Man & Mobility. Sinds 1 mei 2019 heeft Julie haar eigen Atelier onder de naam Design Atelier van den Boorn opgericht. Met haar inzending voor de BKRK-award #Textiel wil Julie mensen bewust maken en inspireren om hernieuwbare materialen een onderdeel van hun leven te laten worden. 

     

Les Monseigneurs

Les Monseigneurs is een ontwerpstudio ontstaan vanuit een samenwerkingsverband tussen grafisch ontwerper Victor Verhelst en textielontwerper Thomas Renwart.

Deze twee masterstudenten zijn vanuit hun verschillende achtergronden samen op onderzoek gegaan naar hoe ze hun grafische tuin kunnen vertalen in textiel. De natuur die ze willen scheppen kan gezien worden als de plaats waar een voorliefde voor esthetiek, natuur en poëzie elkaar vinden in textiel. Een eigenschap van hun ontwerpen is dat ze als extravagante tuinmannen fungeren om besloten hofjes te creëren binnen de context van een hedendaags interieur.

In hun wandtapijten en doeken verwerken ze, van de eerste tot de laatste inslag, de restgarens en overstock van bedrijven en textiele werkplaatsen. Ze willen zo de grote hoop van ongebruikte garens verminderen. Deze manier van werken draagt eveneens bij tot het unieke aspect van elk doek.

Door middel van deze inzending wilt het duo inspelen op de mensen die kleiner en bewuster willen wonen waardoor een tuin vaak ontbreekt. Via hun ontwerpen proberen Victor en Thomas op een speelse manier de mensen dichter bij de natuur te brengen, zodat ze zich altijd blijven herinneren wat de schoonheid van de natuur is.